Condimente ce fac mâncărurile chinezești irezistibile

Când Vasco da Gama a pornit spre Orient, în 1497, regele Manuel I al Portugaliei i-a cerut să aducă de acolo două mărfuri prețioase: condimente și porțelan chinezesc.

Condimente exotice în combinații îndrăznețe, sosuri din abundență, arome variate și bogate, toate înmiresmează bucătăria chinezească și îi dau savoarea unică, aparte, irezistibilă.

Cineva spunea că numai câteva condimente pe care le ții aruncate în cămară pot să transforme o mâncare banală într-o capodoperă culinară. Taina este însă să știi să alegi condimentele, să le potrivești, să simți când e momentul să îl adaugi pe fiecare.

Acesta este un meșteșug pe care chinezii l-au învățat, secole la rând, și l-au perfecționat până la artă. Ei folosesc însă condimentele, sosurile, ierburile aromate nu doar ca să dea un imbold gustului ales al mâncărurilor, ci și pentru beneficiile lor nutriționale.

Condimente ce fac mâncărurile chinezești irezistibile:

condimente 2

 

 

 

 

 

 

 

AMESTEC CHINEZESC 5 AROME

Din vechi timpuri, chinezii aveau credința că numărul cinci deține puteri speciale de vindecare, motiv pentru care acest amestec conține în mod tradițional cinci condimente: anason stelat, piper Sichuan, scorțișoară, fenicul, cuișoare. Acestea corespund celor cinci gusturi principale: acru, dulce, sărat, amar, iute. Ingredientele se amestecă în diferite combinații și în cantități variate din fiecare, pentru a da acele fine diferențe. Deși se folosește în doze mici cât să intensifice gustul mâncării, fiecare aromă pe care o conține e subtilă, intensă, unică.

condimente 3

 

 

 

 

 

 

Amestecul în cinci este o atingere puternică, dar încântătoare, de miresme ce invadează cerul gurii. Se folosește ca să stimuleze notele plăcute din mâncărurile pe bază de legume sau carne.

ulei

 

 

 

 

 

 

ULEI DE SUSAN

Câteva picături din delicatul ulei de susan peste o salată și gata, totul se învăluie într-un parfum îmbietor, tentant. Ca orice ingredient cu personalitate, și uleiul de susan trebuie folosit cumpătat, în doze mici, deoarece aroma lui diferită are puterea să domine și să le elimine pe toate celelalte pe care le întâlnește în cale.

GHIMBIR

floare ghimbir

 

 

 

 

 

 

 

Floare de ghimbir

Ghimbirul este cunoscut de mii de ani și folosit intens și în bucătăria chinezească, deși se pare că originea lui este indiană (ajuns cu siguranță în China pe Drumul Mătăsii).

Adaugă căldură și o aromă delicată, ușor picantă, cărnii, legumelor, peștelui.

Ghimbirul este cunoscut și pentru efectele lui pozitive asupra organismului: ajută digestia, crește imunitatea, protejează de răceli și are grijă de inimă să rămână sănătoasă.

PIPERUL

piper

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nimic nu poate înlocui mireasma iute, lemnoasă, a acestor boabe roșcate ca niște fructe de pădure. Mâncărurile din bucătăria sichuaneză sunt cele care conțin acest piper, fiind de altfel renumită în lume pentru că este extrem de iute.
OȚET CHINEZESC

Plantații de orez. Tradițional, orice tip de oțet negru se face dintr-un soi de orez lipicios, acel orez dulce.

Negru, cu un gust viu, lemnos, afumat doar o notă, pentru a-i defini parfumul, acesta e un oțet folosit mai ales în sudul Chinei, în orașul Zhenjiang, provincia Jiangsu, unde este cunoscut sub numele Chinkiang.

MUȘTAR

plantatii mustar

 

 

 

 

 

 

Plantații de muștar

Cu tăria furtunoasă a unui  hrean crud și cu un gust înțepător, muștarul chinezesc are renumele că te poate face să arunci flăcări din ochi, mai ales dacă nu ești obișnuit cu mâncărurile extrem de picante. Se adaugă de obicei la aperitive.

Se poate prepara și acasă din praf pur de muștar (de la o prăvălie cu produse asiatice) și apă. Se lasă să stea 20 de minute și apoi pregătește-te să sari în aer, doar din pasiune pentru mâncărurile foarte iuți.

CHIMEN

chimen

 

 

 

 

 

 

Aceste micuțe semințe de chimen se folosesc în mâncărurile chinezești încă din vremea dinastiilor. Dau un gust deosebit mâncărurilor din carne, pastelor, produselor de panificație.

Legenda spune că obiectele pe care s-a pus o minusculă boabă de chimen sunt ferite de hoți și tot chimenul este cel care, purtat discret, are puterea de a-i proteja pe îndrăgostiți ca să-și păstreze mereu vie dragostea lor. Azi, oamenii cred mai ales în puterea de vindecare a chimenului și îl folosesc în special pentru probleme digestive.

 

condimente 4

 

 

 

 

 

 

A fost odată când un gram de nucșoară valora mai mult decât unul de aur. Când docherii primeau ca bonusuri pentru munca lor boabe aromate de cuișoare, iar vizigoții care au prădat Roma (s-a întâmplat în anul 410) au cerut ca răscumpărarea pentru prizonierii luați să fie plătită în boabe de piper.

Astăzi, condimentele se găsesc pretutindeni și oricine le poate folosi, însă talentul este să reușești să le armonizezi pentru ca mâncarea să fie irezistibilă.

 

Sursa: Internet- Wuxing

Leave a Comment